top of page

5 enkla tips - så här tar du hand om dina tavlor

Inramad tavla med sandfärgad blomma som motiv, skapad med cyanotypi.



Att omge dig med tavlor är ett sätt att njuta av konstverken samtidigt som du förhöjer hemmets estetik. Här får du några enkla råd kring hur du kan ta hand om dina tavlor för att hålla dem i toppskick.



5 tips - hur du tar hand om din inramade konst bästa sätt:



1. Rengöring av tavlan

Se till att rengöra glaset regelbundet med en mjuk trasa för att avlägsna damm och smuts. Ta ner tavlan från väggen och rengör den i plant läge. Undvik att använda vatten eller rengöringsmedel direkt på glas eller ram, spraya istället på trasan och putsa med den.



2. Skydda mot ljus & värme

Inramade tavlor är känsliga för temperaturväxlingar och innehåller ofta levande material som papper och trä. Placera dem därför helst på en plats där de inte exponeras för direkt solljus eller starka ljuskällor under långa perioder. Ljus kan bleka både konstverket och ramen över tid, medan värme kan orsaka sprickbildning i ramen. 



3. Förvaring av tavlor

När tavlorna behöver förvaras gör det på en plats med så jämn temperatur och fuktighet som möjligt för att minimera risken för skador från just fukt eller torrhet. För att minimera spänningar i ramen mår de bäst av att ligga plant (horisontellt läge).



4. Kontrollera upphängningsanordningen

Se till att tavlan är ordentligt upphängd för att undvika att den faller ned och skadas. Kontrollera regelbundet upphängningsanordningen för att se till att den är säker och stabil. Använd lämpliga krokar och beslag för att säkra tavlan på väggen.



5. Undvik skador vid flytt

Om du behöver flytta eller transportera dina tavlor, se till att linda in dem i tyg, bubbelplast, stadig förpackning etc och hantera dem försiktigt under flytten för att minska risken för stötar och repor.



Genom att ta hand om dina tavlor med dessa enkla sätt kan du bevara konsten i bästa möjliga skick under lång tid framöver.




Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page